για κάθε
εγγραφή
10 %
έκπτωση

Γραφτείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας και κερδίστε άμεσα έκπτωση 10% στην αγορά σας
Γραφτείτε τώρα

Αρχική arrow Άρθρα arrow Εχινάκεια,το βότανο φαινόμενο – ένα ισχυρό ανοσοδιεγερτικά φυσικό φάρμακο

Εχινάκεια,το βότανο φαινόμενο – ένα ισχυρό ανοσοδιεγερτικά φυσικό φάρμακο

Εχινάκεια: Το βότανο φαινόμενο – ένα από τα πιο ισχυρά ανοσοδιεγερτικά φυσικά φάρμακα

Στο γένος του φυτού Echinacea ανήκουν τα είδη: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, Echinacea pallida και είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιούνται στην Φυτοθεραπεία. Η Εchinacea υπάγεται στην οικογένεια των Σύνθετων και στην υπερτάξη των Αστεριδίων.

Τα άνθη της ποικίλλουν από λευκά, ιώδη μέχρι και ρόζ-κόκκινα. Είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής και τώρα καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Ε. purpurea). Χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, από τις φυλές των ινδιάνων για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων όπως δαγκώματα φιδιών, ερεθισμένο λαιμό και ούλα, λύσσα, κρυολογήματα, φλεγμονές, σηπτικές καταστάσεις κ.λ.π. Η χρήση της στην καθιερωμένη ιατρική πρακτική των ΗΠΑ εισχώρησε γύρω στα 1800, και χορηγούνταν από τους εκλεκτικούς και παραδοσιακούς ιατρούς μέχρι τον 20ο αιώνα. Εν τω μεταξύ από το 19ο αιώνα η χρήση της μεταφέρθηκε στην Γερμανία, κυρίως ως μέσο αντιμετώπισης λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Με την εισαγωγή των πρώτων αντιβιοτικών, η χρήση της στις ΗΠΑ ατονεί, και η Echinacea επανέρχεται τη δεκαετία του 1980 ως δημοφιλές προστατευτικό μέσο κατά των κοινών κρυολογημάτων. Από το 1950 έως το 1991 έχουν δημοσιευθεί πάνω από 200 έρευνες που αφορούν τη χημεία, φαρμακολογία και κλινική εφαρμογή της, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω στις 150 παραμένουν αδημοσίευτες. Από το 1994 η ρίζα της Echinacea κατατάσσεται ως διαιτητικό συμπλήρωμα στον αρμόδιο επίσημο κατάλογο των ΗΠΑ.

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται στην φυτοθεραπεία, είναι οι φρέσκες ή αποξηραμένες ρίζες, καθώς και τα υπέργεια μέρη του φυτού. Οι βασικές φυτοχημικές ουσίες της Echinacea είναι:

παράγωγα του καφεϊκού οξέος (κυρίως η εχινακοσίδη, το κιχωρικό οξύ και η κυναρίνη), αλκαμίδια, πολυσακχαρίδια, φλαβονοειδή, πολυακετυλένια, πτητικά έλαια, ρητίνες, γλυκοπρωτεΐνες , στερόλες, μέταλλα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα.

Οι κύριες βιολογικές της δράσεις είναι: ανοσοδιεγερτική, αντιφλεγμονώδης, δράση κατά των ιών, δράση κατά των βακτηριδίων, δράση κατά των μυκήτων. Η ανοσοδιεγερτική της δράση είναι πολύπλοκη και οφείλεται στη συνδυασμένη δράση πολλών φυτοχημικών της, κυρίως των πολυσακχαριδίων, γλυκοπρωτεϊνών, αλκαμιδίων και φλαβονοειδών.

Η Echinacea αυξάνει την δράση και των αριθμών των λευκοκυττάρων, ενδυναμώνει την δραστηριότητα των αντισωμάτων, επιταχύνει την μετανάστευση των λευκοκυττάρων στις περιοχές που υπάρχει φλεγμονή, ενισχύει την δράση της ιντερφερόνης και εμποδίζει τη δράση της υαλουρονιδάσης (ένζυμο που διευκολύνει την εισβολή των παθογόνων).

Επίσης, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα πολυσακχαρίδια που περιέχονται στην echinacea έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ακόμη, έχει αναφερθεί ότι η Echinacea επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης του προσβληθέντος ιστού, μια λειτουργία που φαίνεται να σχετίζεται με την ικανότητα του φυτού να προάγει την ανάπλαση του συνδετικού ιστού και ταυτόχρονα να δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Πολλά από τα συστατικά της Εchinacea φαίνεται να εμποδίζουν την πρόσδεση των ιών στους πρωτεϊνικούς υποδοχείς τις κυτταρικής μεμβράνης, ενώ αναστέλλουν τη δράση της υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση αυξάνει τη διαπερατότητα του συνδετικού ιστού και καθιστά τον οργανισμό πιο ευπαθή στις μολύνσεις.

Η Εchinacea παρουσιάζει ήπια αντιβακτηριακή δράση. Η εχινακοσίδη και το καφεϊκό οξύ εμποδίζουν την ανάπτυξη των: staphylococcus aureus, corynebacterium diphtheria, proteus vulgaris.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η Echinacea ενισχύει σημαντικά τη δράση των μακροφάγων να καταστρέψουν μύκητες όπως candida albicans.

Η Echinacea θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στις παρακάτω περιπτώσεις:

- στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα,

- στην προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος,

- ως βοηθητικό μέσο στην αντιμετώπιση ιογενών και βακτηριακών μολύνσεων,

- ως βοηθητικό μέσο στη μείωση της επανεμφάνισης μολύνσεων candida albicans.

Ο Ελβετός Dr. H.C.A. Vogel, διάσημος για τη συμβολή του στις έρευνες για τη θεραπευτική χρήση των βοτάνων όλου του κόσμου, στο βιβλίο του ‘The Nature Doctor’, σημειώνει ότι η Echinacea ενεργοποιεί και ενδυναμώνει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού συνολικά.

Η χρήση της Echinacea δια της στοματικής οδού και στις συνιστώμενες δόσεις, θεωρείται ασφαλής.

Η Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία, η Βρετανική Επιτομή Βοτάνων British Herbal Compendium καθώς και η Εγκυκλοπαίδεια Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics, δεν περιλαμβάνουν αντενδείξεις σχετικά με την Εchinacea.

Επίσης, ο Dr. Rudolf Fritz Weiss MD, γνωστός για τις φυτοθεραπευτικές του εργασίες, και αυθεντία στην θεραπευτική χρήση των βοτάνων, αναφερόμενος στην Echinacea την θεωρεί ένα ασφαλές βότανο. Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

Άτομα με αλλεργίες σε φυτά της οικογένειας των Σύνθετων {Asteraceae}, καλύτερα να αποφεύγουν την Echinacea.

Η Echinacea να μη λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες νόσους και εξελισσόμενες συστηματικές νόσους, όπως φυματίωση, λευκώσεις, κολλαγονώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ. (σύμφωνα με την German Commision Ε Monographs). Επειδή θεωρητικά η Echinacea μπορεί να αντιδράσει με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, να μην λαμβάνεται από ασθενείς που ακολουθούν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Άτομα που τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική φροντίδα, καθώς και έγκυες ή θηλάζουσες, να μη χρησιμοποιούν Echinacea χωρίς την άδεια του θεράποντος ιατρού.

Η συνήθης χρήση της καλό είναι να διαρκεί μέχρι 6 εβδομάδες. Αν χρειάζεται να επαναληφθεί θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο διάστημα διακοπής.

πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Βρείτε εχινάκεια (βότανο) και εχινάκεια ελιξίριο (βάμμα) στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Ακολουθείστε μας στο Facebook Ladygreen στο Twitter RSS Εγγραφείτε στο newsletter

Τα προϊόντα μας ανά εταιρεία

συμπληρώματα διατροφής

υγεία-ευεξία-τόνωση-αδυνάτισμα

δημοφιλή προϊόντα

Προτεινόμενα προϊόντα

Online χρήστες

Έχουμε 16 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.