για κάθε
εγγραφή
10 %
έκπτωση

Γραφτείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας και κερδίστε άμεσα έκπτωση 10% στην αγορά σας
Γραφτείτε τώρα

Αρχική arrow Άρθρα arrow Πως να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας με εχινάκεια, πρόπολη, έλαιο μαύρο κύμινο και μουρουνέλαιο!

Πως να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας με εχινάκεια, πρόπολη, έλαιο μαύρο κύμινο και μουρουνέλαιο!

immune

Οι εποχές αλλάζουν, ο χειμώνας και τα κρύα είναι ήδη εδώ. Και φυσικά, πολλά μικρόβια, βακτήρια και ιοί.

Για να παραμείνουμε υγιείς πρέπει να προσφέρουμε στο σώμα μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να μας προστατεύσουν. Να δημιουργήσουμε κάτι σαν ένα είδος πανοπλίας. Όταν παρέχουμε στο σώμα σας τη κατάλληλη προστασία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πολεμά πιο αποτελεσματικά μικρόβια, βακτήρια και ιούς.

Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι οι βάσεις για την καλή υγεία, και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, στη προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα «εργαλεία» από το φαρμακείο της φύσης.

Εχινάκεια

echinacea4

Η εχινάκεια (Echinacea purpurea ή Echinacea angustifolia) είναι ένα είδος μαργαρίτας που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική.

Αποτελεί πλέον ένα δημοφιλές βότανο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Συνδέεται με πολλά οφέλη που αφορούν την υγεία, όπως η μειωμένη φλεγμονή, το δυνατό ανοσοποιητικό και η μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα κα ρίζα) χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα, όπως χάπια, βάμματα, εκχυλίσματα και τσάγια, καθώς το φυτό περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία δραστικών ενώσεων.

Η εχινάκεια περιέχει επίσης φυτικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην υπεράσπιση των κυττάρων από οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Θεωρείται ασφαλής και καλά ανεκτή για βραχυχρόνια χρήση.
Οι προτεινόμενες δοσολογίες ποικίλλουν ανάλογα με τη μορφή της εχινάκειας που χρησιμοποιείτε.
Χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, για να μειώσει τη διάρκειά του και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη κρυολογήματος.

Αν λοιπόν αρρωστήσετε, θα σας βοηθήσει ένα ρόφημα εχινάκειας μαζί με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, 2-3 φορές τη μέρα.

Προφυλάξεις-αντενδείξεις

1. Αντενδείκνυται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα), ηπατικές διαταραχές ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά.

2.
Το βότανο δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά χωρίς τη συμβουλή παιδιάτρου ή φαρμακοποιού. Απαγορεύεται η λήψη της από παιδιά κάτω των 12 ετών γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες.

3.
Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.

4.
Δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς διακοπή για περισσότερο από 6 εβδομάδες. Η υπερβολική και παρατεταμένη λήψη της μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού, να προκαλέσει πυρετό, ναυτία, αίσθημα ζάλης, πόνο στο στομάχι ή αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. εξανθήματα, πρήξιμο).


Πρόπολη

propolis4

Εκτός από το μέλι, οι μέλισσες παράγουν και μια άλλη ουσία που ονομάζεται πρόπολη και είναι φτιαγμένη από ρητίνες τις οποίες συλλέγουν από τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

Οι ρητίνες είναι ενώσεις που εκκρίνονται από τα δέντρα και τα φυτά όταν αυτά έχουν «πληγωθεί» , σε μια προσπάθεια να κλείσουν τις επιφανειακές πληγές, γεγονός που βοηθά στην προστασία του φυτού από ασθένειες ή επιθέσεις εντόμων. Αυτές οι ρητίνες περιέχουν ενώσεις με αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιϊκές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ουσιαστικά οι ρητίνες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος ενός φυτού, το οποίο λειτουργεί κάπως σαν τα λευκά αιμοσφαίρια στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η πρόπολη παράγεται όταν οι μέλισσες επιστρέφουν στην κυψέλη και αναμειγνύουν τις αντιμικροβιακές ρητίνες, τη γύρη και το μελισσοκέρι. Έτσι δημιουργείται η κολλώδης ουσία που ονομάζεται Πρόπολη.

Στη συνέχεια, οι μέλισσες σφραγίζουν με ένα λεπτό στρώμα πρόπολης τις εσωτερικές επιφάνειες της κυψέλης, για να προστατεύσουν την αποικία από κινδύνους όπως ο άνεμος και η βροχή, αλλά και βακτήρια, μύκητες και ιούς. Με τον τρόπο αυτό, η πρόπολη χρησιμεύει ως το ανοσοποιητικό σύστημα της κυψέλης.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ενώσεις στην πρόπολη. Η πλειοψηφία αυτών των ενώσεων είναι μορφές πολυφαινολών, που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον η πρόπολη θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι γνωστή για την ιδιότητά της να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυξάνει την άμυνα του οργανισμού κατά της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Η ανοσοποιητική ενδυνάμωση της πρόπολης είναι σημαντική κυρίως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αναπνευστικών λοιμώξεων (βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα) ή σε άλλες καταστάσεις που συνδέονται με μειωμένη άμυνα.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά στο δέρμα για τη θεραπεία της ακμής και των μυκητιάσεων. Οι στοματικές πλύσεις με διάλυμα πρόπολης συμβάλλουν σ την υγεία των ούλων και προστατεύουν από βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Η πρόπολη θεωρείται ασφαλές προϊόν, ωστόσο, αν έχετε αλλεργία στο μέλι ή τις μέλισσες, θα έχετε πιθανά αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα που περιέχουν πρόπολη. Η πρόπολη μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δική της αλλεργική αντίδραση όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε την πρόπολη, εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα.

Η λήψη πρόπολης κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.

Extra tip: Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε πρόπολη με εχινάκεια


Έλαιο από μαύρο κύμινο

black-cumin

Το έλαιο αυτό εξάγεται από τους σπόρους του Nigella sativa, ενός φυτού που ευρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία. Ένα από τα βασικά συστατικά του είναι η θυμοκινόνη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Γνωστό και ως Nigella Sativa, έχει χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τους ανθρώπους υγιείς για περισσότερα από 3.300 χρόνια. Πολύ δημοφιλές σε όλη την Μέση Ανατολή, θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα που υπήρξαν ποτέ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου έχει χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες της Αγιουρβέδα και από την κινεζική παραδοσιακή ιατρική για χιλιάδες χρόνια για να θεραπεύσει έναν εκτεταμένο κατάλογο ήπιες έως λιγότερο ήπιες παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί πολύ και επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Το έλαιο του μαύρου κύμινου περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων. Περιέχει επίσης ασβέστιο, φολικό οξύ, χαλκό και ψευδάργυρο.

Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες.

Το μαύρο κύμινο υποστηρίζει ολόκληρο το σώμα. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση ενός ατελείωτου καταλόγου ασθενειών και αυτοάνοσων διαταραχών μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και για τους ανθρώπους με καλή υγεία, η κατανάλωση μαύρου κύμινου έχει αυξήσει σημαντικά τη ζωτική τους ενέργεια! Μπορεί να αποτελέσει το μάυρο κύμινο εξαιρετικό τονωτικό όταν αναμιχθεί με μέλι και σκόρδο σε άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος ή όταν αρχίζει μια λοίμωξη. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών.

Για πρόληψη ασθενειών:

Μια κουταλιά της σούπας έλαιο μαύρο κύμινο, με μια κουταλιά της σούπας μέλι κάθε πρωί.

Βήχας και άσθμα:
Τρίψτε το στήθος και την πλάτη με το λάδι. Πιείτε τρία κουταλάκια έλαιο την ημέρα και εισπνεύστε τους ατμούς μείγματος νερού με το έλαιο.

Προφυλάξεις: Συνήθως, δεν υπάρχουν παρενέργειες εάν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και την κατάλληλη δοσολογία.
Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν ιατρό.


Μουρουνέλαιο

god_liver_oil

Αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης D.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιατρική το 1789 για να θεραπεύσει τους ρευματισμούς, και στη συνέχεια την ραχίτιδα το 1824. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 το χορηγούσαν συχνά στα παιδιά για τη πρόληψη της ραχίτιδας και άλλων παθήσεων που προκαλούνται από την έλλειψη της βιταμίνης D.

Είναι απίστευτα θρεπτικό, καθώς ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού παρέχει στον οργανισμό μας το 90% των ημερήσιων αναγκών μας για βιταμίνη Α και το 113% των καθημερινών μας αναγκών για βιταμίνη D!

Οι κυριότερες ιδιότητες του μουρουνέλαιου που οφείλονται στη περιεκτικότητά του σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E είναι οι παρακάτω:

  • Καρδιαγγειακή προστασία
  • Προστασία και υγεία των οστών
  • Καλή όραση
  • Καλή διάθεση και προστασία του εγκεφάλου
  • Αντιφλεγμονώδης δράση

Εκτός από τα παραπάνω, το μουρουνέλαιο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει τη φήμη ότι αποτρέπει τα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Ο συνδυασμός της βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών δεν υπάρχει σε κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής και είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί προσφέρει ταυτόχρονα ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη προστασία.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε μικρά παιδιά. Έχει αποδειχθεί ότι το μουρουνέλαιο μειώνει τον αριθμό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά (Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής, Δεκέμβριος 2010, Annals of Otology, Rhinology and Laryngology, Νοέμβριος 2004).

Φυσικά το μουρουνέλαιο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αν και παιδιά και ηλικιωμένοι το χρειάζονται περισσότερο. Τα παιδιά γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μικρόβια και λοιμώξεις, ενώ οι ηλικιωμένοι γιατί έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή είναι ευάλωτοι σε φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις, για τις οποίες το μουρουνέλαιο φαίνεται να αποτελεί ιδανική λύση.

Παρενέργειες και αντενδείξεις:

Παρενέργειες από τη λήψη μουρουνέλαιου και μπορούν να εμφανιστούν μετά από λήψη μεγάλων δόσεων (>3-4γρ./ημέρα) και τα συνήθη συμπτώματα είναι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως π.χ. ναυτία.

Η ταυτόχρονη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και μουρουνέλαιου αντενδείκνυται. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή για την παράλληλη λήψη μουρουνέλαιου και αντι-υπερτασικών φαρμάκων ή συμπληρωμάτων.

Τέλος, να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη μουρουνέλαιου με ginkgo biloba και σκόρδο.

Η λήψη μουρουνέλαιου λόγω του περιεχομένου του σε βιταμίνη Α δεν ενδείκνυται κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ακολουθείστε μας στο Facebook Ladygreen στο Twitter RSS Εγγραφείτε στο newsletter

Τα προϊόντα μας ανά εταιρεία

συμπληρώματα διατροφής

υγεία-ευεξία-τόνωση-αδυνάτισμα

δημοφιλή προϊόντα

Προτεινόμενα προϊόντα

Online χρήστες

Έχουμε 39 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.